×

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Voer uw e-mailadres in om een nieuw wachtwoord te ontvangen

Revalidatieproduct

De Innovatieloods werkt een nieuwe revalidatieproduct uit waarmee honden met spier- en gewrichtsproblemen beter en meer zelfstandig kunnen revalideren.

Kreupelheid bij honden
Kreupelheid is een veelvoorkomend probleem dat kan worden veroorzaakt door velerlei factoren, bijvoorbeeld door een ongeluk of aandoening van het schouder- of ellebooggewricht. Kreupelheid die veroorzaakt wordt binnen het ellebooggewricht is bij steeds meer rassen een ernstig probleem geworden, deze vorm van kreupelheid wordt ook wel ‘Elleboogdysplasie’ genoemd.

Elleboogdysplasie is het meest voorkomende probleem bij honden en komt voornamelijk bij grote honden voor. De oorzaken van ernstiger kreupelheid zijn vaak gelegen in het schoudergewricht, ellebooggewricht en verkeerd verlopen lengtegroei. Met name bij snel groeiende (jonge) honden worden afwijkingen aangetroffen die leiden tot skeletziekten.

In dierenartsenpraktijken worden de skeletziekten OCD (loskomend gewrichtskraakbeen), LPCM (losliggend stukje bot), LPA (een uitsteeksel van de ellepijp), incongruentie (een slechte pasvorm van de enkele gewrichtsvlakken), fracturen (beschadiging van de groeischijven) veel gezien.

Overbelasting
Het voorkomen van overbelasting is een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, behandeling voor artrose. Ook in het geval van OCD, enostosis (aantasting van de lange beenderen) en incongruentie  wordt aanbevolen de hond niet te overbelasten en beweging gecontroleerd en geleidelijk op te bouwen.

Aanleiding
Sypke, onze sociale en actieve bedrijfshond heeft onlangs een operatie ondergaan. Deze Friese Stabij, een pup, heeft zichtbaar moeite om correct te bewegen en rust te bewaren. Om het maximale uit het revalidatieproces te halen slaan de engineers van de Innovatieloods de handen ineen.

Oriëntatie
Een nieuw revalidatieproduct biedt mogelijk uitkomsten voor de behandeling van kreupelheid en het voorkomen van complicaties door overbelasting.  

Bestaande revalidatieproducten zoals liften en (takel)tuigjes zijn veelal gericht op (en afhankelijk van) persoonlijke begeleiding. Andere ontwikkelingen, zoals water therapie in een hondenzwembad, zijn enkel toepasbaar wanneer men toegang heeft tot dit revalidatieproduct. Een hond kan met deze hulpmiddelen enkel revalideren onder begeleiding, een zelfstandige revalidatie lijkt met deze producten uitgesloten.

Doelstelling en projectgrenzen
De Innovatieloods streeft ernaar een product te ontwikkelen om een hond zijn/haar (1) spieren te versterken, (2) conditie te verbeteren en (3) kans op blessures te verminderen. 

Het ontwerp moet een juiste (instelbare) belasting van het gewicht en gecontroleerde beweging waarborgen, tevens kan de kans op onnodige complicaties–ontstaan uit bijvoorbeeld het likken aan de wond en springgedrag–worden verminderd.

Het revalidatieproduct moet langdurig inzetbaar zijn op diverse terreinen, en tevens gemakkelijk te vervoeren en gebruiken. Het idee van een opklapbaar voertuig dient als basis voor ons eerste ontwerp. Om de gekwetste gewrichten niet te overbelasten zal de hond worden vastgezet in een harnas. Middels een verstelbaar draagsysteem wordt het harnas verbonden aan het voertuig en het gewicht van de hond verdeeld over de gewenste ledematen. Zodoende kan een nadruk worden gelegd op het trainen van de voor- of achterzijde.