×

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Voer uw e-mailadres in om een nieuw wachtwoord te ontvangen

Is 3D printen en frezen met één robot innovatief?

“Op welke wijze kunnen we met een goed idee en conceptueel denken het snelst naar rapid prototyping?” Die vraag hebben wij onszelf al meerdere malen gesteld.

Vaak is een vorm zeer complex of te groot, het materiaal lastig en moeilijk te bewerken en spelen er tal van factoren mee die een goed prototype in de weg staan. Het kost in de meeste gevallen teveel tijd om het eerste product handmatig en/of in combinatie met andere universele bestaande machines te creeëren. Daarom is de Innovatieloods in 2015 al direct met dit vraagstuk aan de slag gegaan. Het is namelijk haar kerntaak om dit goed en efficiënt te laten verlopen.

We zijn inmiddels 1 1/2 jaar verder en hebben uiteindelijk na veel wikken en wegen besloten voor een concept waarbij we met één robotbewerkingscentrum 3D printen en freesbewerkingen kunnen uitvoeren, en dat in grote formaten en vrije vormen. Denk hierbij aan dubbel gekromde bekappingen, bijzonder meubilair of zelfs een kuip van een ligfiets. Onderdelen of complete producten moeten direct uit de machine rollen zogezegd!

De bewerking zal binnen een ruimte van 10 x 6 x 4 meter (lxbxh) plaatsvinden. De materialen lopen in de basis uiteen van schuim, hout, kunststof, aluminium en staal. Daarnaast combineren we het 3D-printen en de nabewerking door mechanisch of op andere wijze het materiaal weg te halen. Frezen ligt in dit geval voor de hand maar we maken ons sterk voor een betere oplossing. Met een dergelijke combinatie hopen we innovatie in de Regio te kunnen stimuleren en onze klanten, medewerkers en opdrachtgevers hun bijzondere ideeën werkelijkheid te laten worden. Wordt vervolgd!

Zoek je ander werk of wil je meer weten over onze technische wereld? Op zaterdag 17 september wordt er in de Innovatieloods van 10:00 tot 17:00 een creatieve en innovatieve inloopdag voor techniek en bouw georganiseerd.

Je bent van harte welkom.