×

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Voer uw e-mailadres in om een nieuw wachtwoord te ontvangen

3D-Printen, de nieuwste technologieën

De Innovatieloods heeft de Euromold 2015 in Düsseldorf bezocht om de nieuwste ontwikkelingen te bezichtigen op het gebied van ontwerp, prototyping en virtual reality.

3D-print technologie en prototyping
3D-print technologie heeft een grote impact op plannings- en productieprocessen en is een van de veelbesproken technologische toepassingen. 3D printing (of Additive Manufacturing) is het laag voor laag opbouwen van onderdelen of producten. Met behulp van 3D printers worden producten verbeterd en prototypemodellen vervaardigd. Ook kan de marktintroductietijd van een product sterk worden verminderd aangezien een ontwerp snel wordt omgezet in een tastbaar product. Vergeleken met conventionele fabricage heeft 3D-print technologie een aantal voordelen, de printers kunnen:

  • diverse materialen in vrijwel elke vorm printen;
  • 3D-modellen direct uitlezen en omzetten in een vorm (bijvoorbeeld middels stereolithografie);
  • de verspilling van materialen terugbrengen, het proces van 3D-printen is namelijk additief, niet subtractief.

SLA, SLS, FDM en Polyjet technieken
Kenmerkend voor SLA (stereolithografie) is de hoge nauwkeurigheid en gladde productoppervlak, laagsgewijs wordt van een vloeistof een object gemaakt. SLS (Selective Laser Sintering) is een techniek waarbij  kunststof producten worden opgebouwd door het versmelten van een poeder. FDM (Fused Deposit Modeling) is gebaseerd op extrusie, een vorm wordt aangebracht door het platform gericht te bewegen. De technologie van de polyjet printer is vergelijkbaar met de inkjetprinter, er wordt echter geen inkt maar vloeibaar fotopolymeer materiaal aangebracht. UV-licht hardt elke laag direct nadat het is aangebracht.

Polyjet printers
Polyjet technologie is voornamelijk geschikt voor het vervaardigen van nauwkeurige prototypes, onderdelen en gereedschap. Vergeleken met de FDM technologie kan met hogere nauwkeurigheid worden geprint (de resolutie ligt tussen de 1200 – 1600 DPI). Tevens is het met deze 3D-print technologie mogelijk om in één printopdracht een product te voorzien van harde kunststoffen en zachte rubberachtige materialen, in een tal van kleuren.

Het selectieproces
Enkele bezoeken staan ingepland om de polyjet printers nader te bekijken. We beoordelen o.a. op:
– Materiaaleigenschappen
– Printnauwkeurigheid
– Stijfheid
– Pasvorm
– Afwerkingsniveau
– Helderheid van kleur en transparantie

Bekijk de foto’s van het beursbezoek op het forum.