×

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Voer uw e-mailadres in om een nieuw wachtwoord te ontvangen

Virtual Reality; een review van de schijnbare werkelijkheid

Virtual reality geeft gebruikers het gevoel dat ze zich in een andere ruimte bevinden. Sinds de introductie van de eerste virtual reality-brillen is deze techniek aan een enorme opmars bezig, inmiddels zijn er diverse systemen te verkrijgen. Reden voor de Innovatieloods om meer te weten over te komen over virtual reality, en wat deze technieken voor ons kunnen betekenen.

Virtual reality en engineering
De eigenschappen en werking van een product of onderdeel kunnen onmiddellijk op het netvlies getoond. Het 3-dimensionaal panoramazicht schept diepte, en daarmee een andere ruimtebeleving. Het biedt de mogelijkheid ideeën op een andere wijze te beleven, een 3D-model aan te passen en de consequenties hiervan direct te overzien en inspiratie op te doen door ‘te wandelen of ijsberen’ door het ontwerp.

Toepassingen
De Innovatieloods ging in op de uitnodigingen van EON Virtual te Manchester en AMRC University of Sheffield, reisde af naar Engeland, en deed ervaring op met diverse systemen. Bij EON kregen we een volledige rondleiding door de showroom, waar onder andere een CAVE, hoofdbrillen en tablets werden gepresenteerd. Virtual Reality werd hier met name toegepast voor educatieve doeleinden, gaming en het opdoen van ervaring, bijvoorbeeld om politieagenten en soldaten te trainen of american football strategieën toe te passen. Bij de Universiteit van Sheffield kregen we te zien hoe een Research Centrum als AMRC gebruik maakt van virtual reality systemen.

ActiveDesk tablet
De tablet bleek een interessante en intuïtieve tool die erg geschikt is voor de doeleinden van de Innovatieloods. Het compacte formaat geeft een vernieuwde beleving aan de bestaande 3D-modellen. De gebruiker kan het product voor zijn neus ronddraaien en er onderdelen uithalen en roteren en bekijken.

PowerWall
De PowerWall, een type 3D scherm, wordt veelal tijdens besprekingen van het ontwerp gebruikt. Met een apart tracking device kan men onderdelen uit een product halen, er omheen lopen en draaien alsof het product fysiek voor je staat.

CAVE
De CAVE (CAVE Automatic Virtual Environment) is een kubusachtige ruimte waarin beelden worden weergegeven door een reeks van projecteren. De beleving van virtual reality in de CAVE is dermate echt dat het in sommige gevallen zelfs moeilijk is je evenwicht te bewaren.

Praat mee over Virtual Reality op het forum.